Propozycja menu weselnego

Pierwszy dzień
PRZYWITANIE PARY MŁODEJ I GOŚCI:

Chleb z solą, szampan.

OBIAD:

     a. Zupa do wyboru: rosół z makaronem, krem z pieczarek z grzankami, pomidorowa z makaronem lub ryżem, ogórkowa z ryżem, cebulowa z grzankami, czosnkowa z grzankami.

b. Mięsa na półmiskach (3 sztuki mięsa na osobę, do wyboru 5 opcji): rolada wołowa ((nadziewana boczkiem, ogórkiem kiszonym, marchewką, cebulą, pietruszką zieloną), rolada wieprzowa (nadziewana boczkiem, ogórkiem kiszonym, marchewką, cebulą, pietruszką zieloną), rolada drobiowa (nadziewana mięsem mielonym wieprzowym, pietruszką zieloną), śląska rolada wieprzowa (nadziewana pieczarkami i kapustą), kotlet schabowy panierowany, kotlet drobiowy panierowany, kotlet devolay (nadziewany masłem i koperkiem), udko z kurczaka pieczone, pałeczki z kurczaka panierowane, karkówka pieczona.

c. Ziemniaki, kluski śląskie lub kluski ciemne.

d. Sos pieczeniowy.

e. Surówki i sałatki do wyboru (trzy rodzaje): sałatka z kapusty czerwonej, sałatka z kapusty białej, buraczki czerwone, surówka z marchewki,
 surówka z kapusty pekińskiej, surówka z kapusty białej, surówka z selera.

f. Kompot owocowy.

Dla dzieci można zamówić specjalne zestawy do wyboru:

a.       Nuggetsy z kurczaka, frytki, zestaw surówek.

b.        Pulpeciki z sosem, ziemniaki, zestaw surówek.

DESER DO WYBORU:

a.       Lody ze świeżymi owocami z galaretką, bita śmietana lub czekolada.

b.       Tiramisu w pucharku.

c.       Szarlotka na gorąco z lodami i bitą śmietaną.

d.       Sernik na gorąco z lodami i bitą śmietaną.

e.       Jabłko pieczone w cieście francuskim z sosem waniliowym i owocowym.

ZIMNA PŁYTA:

1. Pierwszy półmisek:

a.       Mięsa pieczone (schab, pieczeń, galantyna) i kiełbasa swojska  w tym dipy (do wyboru 2 rodzaje: żurawinowo-chrzanowy, chrzanowy, musztardowy, czosnkowy) lub tortilla w tym dipy (do wyboru 2 rodzaje: żurawinowo-chrzanowy, chrzanowy, musztardowy, czosnkowy) lub schab po warszawsku z musem chrzanowym i kiełbasa swojska.

b.       Śliwki w boczku lub kąski kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych.

2. Drugi półmisek:

a. Sery różne.

b. Muszle faszerowane pastą lub jajka faszerowane pastą lub babeczki faszerowane pastą (do wyboru 2 rodzaje: pasta z tuńczyka, pasta jajeczna, pasta chrzanowa, pasta z szynką, pasta ze szpinakiem, pasta ze szczypiorkiem) lub roladki z naleśników ze szpinakiem i z szynką.

c. Szynka w galarecie z jajkiem lub z musem chrzanowym.

3. Galaretka drobiowa i wieprzowa.

4.  Ogórki konserwowe, papryka konserwowa, pieczarki marynowane lub w sezonie świeży ogórek, świeży pomidor ze szczypiorkiem, świeża rzodkiewka.

5. Do wyboru trzy opcje: śledź po polsku (ze sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami, skąpane w aromatycznym pomidorowym sosie), śledź w śmietanie, śledź w oleju, śledź rolmops, ryba w zalewie octowej, ryba po grecku, pieczarki panierowane w zalewie, kulki rybne na kwaśno, kurczak w cieście w zalewie z pieczarkami i ogórkiem.

6. Do wyboru dwie opcje: sałatka z pora (pora, jajka, ser żółty wędzony, kukurydza konserwowa, szynka, majonez),sałatka grecka (sałata lodowa, pomidor, ogórek, cebula czerwona, oliwki, ser feta), sałatka meksykańska (kurczak, ryż, groszek konserwowy, fasola konserwowa, kukurydza konserwowa, ogórek konserwowy, świeża papryka, majonez, czosnek), sałatka jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajko, groszek konserwowy, majonez), sałatka z selera (ogórek konserwowy, pieczarki konserwowe, papryka konserwowa, seler konserwowy, jajka, pietruszka zielona, kukurydza konserwowa, majonez), sałatka pieczarkowa (pieczarki gotowane, jajka, ogórek kiszony, pietruszka zielona, majonez), sałatka śledziowa (śledź, jabłko, cebula, ogórek kiszony, olej), w sezonie sałatka brokułowa z kalafiorem (brokuł, kalafior, ser żółty, jajko, majonez, czosnek).

7. Pieczywo różnego rodzaju.

 I GORĄCY POSIŁEK DO WYBORU:

a.       Dwojaki dworskie (dwa zrazy z mięsa mielonego połączone ze sobą, jeden nadziany pieczarkami i cebulką, drugi suszonymi śliwkami) w sosie, kluski śląskie lub ciemne, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza, surówka.

b.       Wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebulki, ziemniaki opiekane w ziołach, sałatka z kapusty czerwonej.

c.       Sakiewka z kurczaka z kaszą jaglaną i serem pleśniowym, z pomidorem na wierzchu, surówka z kapusty pekińskiej.

d.       Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo - śmietanowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

e.       Filet z kurczaka w sosie z zielonego pieprzu, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

f.       Filet z kurczaka w sosie szpinakowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

g.       Filet z kurczaka z ananasem i żurawiną, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

h.       Udko z kurczaka faszerowane (pieczarkami, cebulką, pietruszką zieloną), ryż lub kuleczki ziemniaczane lub frytki lub ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza, surówka.

i.         Filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, ryż.

j.       Pieczona pierś z kaczki, sos myśliwski, kluski ciemne, buraczki czerwone.

k.       Pulpety z sosem pieczarkowym z kulkami mozzarelli, ziemniaki z wody, surówka.

l.         Schab z sosem śliwkowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

m.     Karczek, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

n.       Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

o.       Filet z dorsza w sosie śmietanowo-porowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach, surówka.

p.       Filet z łososia w sosie koperkowym, warzywa z patelni.

q.       Filet z łososia w cieście francuskim, sos cytrynowy, surówka.

r.       Filet z pstrąga pieczony w sosie koperkowym, puree z ziemniaków, surówka z marchewki.

s.       Stek z pieczarkami i cebulką, frytki lub kuleczki ziemniaczane lub ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach, surówka.

t.       Szaszłyk, ryż, surówka.

u.       Lasagne mięsno-warzywna.

II GORĄCY POSIŁEK:

a)     Płonąca szynka  lub karczek pieczony, kapusta zasmażana lub kapusta z grochem.       

Porcje krojone na środku sali.

b)     Kaczka nadziewana, kluski ciemne, surówka.

Porcje krojone na środku sali.

Można wybrać również posiłek z pośród propozycji potraw na pierwszą kolację.

III GORĄCY POSIŁEK DO WYBORU:

a.       Żurek z jajkiem i kiełbasą.

b.       Gulasz po węgiersku (wieprzowina, papryka).

c.       Strogonow (wołowina, ogórek, pieczarki, papryka).

d.       Bogracz z kluseczkami (wieprzowina, marchew, pietruszka, seler).

e.       Leczo po węgiersku.

f.       Bigos staropolski.

g.       Gołąbki w sosie pieczarkowym lub pomidorowym.

h.       Flaczki z kurczaka.

i.         Grochówka wojskowa.

j.       Barszcz czerwony z krokietem.

k.       Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego.

l.         Barszcz czerwony z pierogami panierowanymi.

m.     Prażone (inaczej pieczone, pieczonki lub po cabańsku).

 

CIASTO WESELNE I CIASTKA DROBNE RÓŻNEGO RODZAJU.

 OWOCE RÓŻNEGO RODZAJU.

ZIMNE NAPOJE BEZ OGRANICZEŃ:

a.       Pepsi, Pepsi Max, 7Up, Mirinda Orange w butelkach plastikowych (pojemność 1l).

b.       Sok 100% jabłkowy i pomarańczowy w dzbankach.

c.       Woda mineralna niegazowana z cytryną i pomarańczą w dzbankach.

d.       Woda mineralna gazowana Piwniczanka w butelkach plastikowych (pojemność 0,5 l).

       GORĄCE NAPOJE BEZ OGRANICZEŃ:

a.         Kawa.

b.         Herbata.


Poprawiny

OBIAD:

a. Zupa do wyboru: kwaśnica na żeberku, rosół z makaronem, krem z pieczarek z grzankami, pomidorowa z makaronem lub ryżem, ogórkowa z ryżem, cebulowa z grzankami, czosnkowa z grzankami.

b. Filet z kurczaka faszerowany szynką i serem żółtym lub filet z kurczaka po cygańsku faszerowany pieczarkami, papryką, cebulą, serem żółtym, kuleczki ziemniaczane lub frytki lub ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, zestaw surówek.

a.       Kompot owocowy.

Dla dzieci można zamówić specjalne zestawy do wyboru:

a.       Nuggetsy z kurczaka, frytki, zestaw surówek.

b.       Pulpeciki z sosem, ziemniaki, zestaw surówek.

DESER DO WYBORU:

a.       Lody ze świeżymi owocami z galaretką i bitą śmietaną.

b.       Tiramisu w pucharku.

c.       Tort.

d.       Szarlotka na gorąco z lodami i bitą śmietaną.

e.       Sernik na gorąco z lodami i bitą śmietaną.

f.       Jabłko pieczone w cieście francuskim z sosem waniliowym i owocowym.

 ZIMNA PŁYTA DO WYBORU PRZYGOTOWYWANA BEZPOŚREDNIO PRZED POPRAWINAMI,

ZACHĘCAMY ABY BYŁA INNA NIŻ DNIA PIERWSZEGO 

a.       Dwojaki dworskie (dwa zrazy z mięsa mielonego połączone ze sobą, jeden nadziany pieczarkami i cebulką, drugi suszonymi śliwkami) w sosie, kluski śląskie lub ciemne, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza, surówka.

b.       Wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebulki, ziemniaki opiekane w ziołach, sałatka z kapusty czerwonej.

c.       Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo - śmietanowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

d.       Filet z kurczaka w sosie z zielonego pieprzu, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

e.       Filet z kurczaka w sosie szpinakowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

f.       Filet z kurczaka z ananasem i żurawiną, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

g.       Filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, ryż.

h.       Pulpety z sosem pieczarkowym z kulkami mozzarelli, ziemniaki z wody, surówka.

i.         Schab z sosem śliwkowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

j.       Karczek, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.

k.       Stek z pieczarkami i cebulką, frytki lub kuleczki ziemniaczane lub ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach, surówka.

l.         Szaszłyk, ryż, surówka.

m.     Lasagne mięsno-warzywna.

II GORĄCY POSIŁEK DO WYBORU:

a.       Żurek z jajkiem i kiełbasą.

b.       Gulasz po węgiersku (wieprzowina, papryka).

c.       Strogonow (wołowina, ogórek, pieczarki, papryka).

d.       Bogracz z kluseczkami (wieprzowina, marchew, pietruszka, seler).

e.       Leczo po węgiersku.

f.       Bigos staropolski.

g.       Gołąbki w sosie pieczarkowym lub pomidorowym.

h.       Flaczki z kurczaka.

i.         Grochówka wojskowa.

j.       Barszcz czerwony z krokietem.

k.       Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego.

l.         Barszcz czerwony z pierogami panierowanymi.

a.       Prażone (inaczej pieczone, pieczonki lub po cabańsku).

 

CIASTO WESELNE I CIASTKA DROBNE RÓŻNEGO RODZAJU PIECZONE BEZPOŚREDNIO PRZED POPRAWINAMI

 OWOCE RÓŻNEGO RODZAJU.

ZIMNE NAPOJE BEZ OGRANICZEŃ:

a.       Pepsi, Pepsi Max, 7Up, Mirinda Orange w butelkach plastikowych (pojemność 1l).

b.       Sok 100% jabłkowy i pomarańczowy w dzbankach.

c.       Woda mineralna niegazowana z cytryną i pomarańczą w dzbankach.

d.       Woda mineralna gazowana Piwniczanka w butelkach plastikowych (pojemność 0,5 l).

       GORĄCE NAPOJE BEZ OGRANICZEŃ:    

a.       Kawa.

b.     Herbata.