Propozycja menu weselnego
Pierwszy dzień
PRZYWITANIE PARY MŁODEJ I GOŚCI:
Chleb z solą, szampan.
OBIAD:
a. Zupa do wyboru: rosół z makaronem, krem z pieczarek z grzankami, pomidorowa z makaronem lub ryżem, ogórkowa z ryżem, cebulowa z grzankami, czosnkowa z grzankami.
b. Mięsa na półmiskach (3 sztuki mięsa na osobę, do wyboru 5 opcji): rolada wołowa (nadziewana boczkiem, ogórkiem kiszonym, marchewką, cebulą, pietruszką zieloną), rolada wieprzowa (nadziewana boczkiem, ogórkiem kiszonym, marchewką, cebulą, pietruszką zieloną), rolada drobiowa (nadziewana mięsem mielonym wieprzowym, pietruszką zieloną), śląska rolada wieprzowa (nadziewana pieczarkami i kapustą), kotlet schabowy panierowany, kotlet drobiowy panierowany, kotlet devolay (nadziewany masłem i koperkiem), udko z kurczaka pieczone, pałeczki z kurczaka panierowane, karkówka pieczona.
c. Ziemniaki, kluski śląskie lub kluski ciemne.
d. Sos pieczeniowy.
e. Surówki i sałatki do wyboru (trzy
rodzaje): sałatka z kapusty czerwonej, sałatka z kapusty białej, buraczki
czerwone, surówka z marchewki,
surówka z kapusty pekińskiej, surówka z
kapusty białej, surówka z selera.
f. Kompot owocowy.
Dla dzieci można zamówić specjalne zestawy do wyboru:
a. Nuggetsy z kurczaka, frytki, zestaw surówek.
b. Pulpeciki z sosem, ziemniaki, zestaw surówek.
DESER DO WYBORU:
a. Lody ze świeżymi owocami z galaretką, bita śmietana lub czekolada.
b. Tiramisu w pucharku.
c. Szarlotka na gorąco z lodami i bitą śmietaną.
d. Sernik na gorąco z lodami i bitą śmietaną.
e. Jabłko pieczone w cieście francuskim z sosem waniliowym i owocowym.
f.
Deser bezowy z kremem
adwokatowym i migdałami.
g. Panna Cotta.
h.
Deser truskawkowy (mus
truskawkowy, krem śmietankowy z mascarpone).
ZIMNA PŁYTA:
1. Pierwszy półmisek: a. Galantyna, wędliny, kiełbasa swojska w tym dipy (do wyboru 2 rodzaje: żurawinowo - chrzanowy, chrzanowy, musztardowy, czosnkowy).
b. Śliwki w boczku lub kąski kurczaka panierowane w płatkach kukurydzianych.
2. Drugi półmisek:
a. Sery różne.
b. Muszle faszerowane pastą lub jajka faszerowane pastą lub
babeczki faszerowane pastą (do wyboru 2 rodzaje: pasta z tuńczyka, pasta
jajeczna, pasta chrzanowa, pasta z szynką, pasta ze szpinakiem, pasta ze
szczypiorkiem) lub roladki z naleśników ze szpinakiem i z szynką
lub roladki z tortili – szynka,
papryka konserwowa, serek śmietankowy.
c. Szynki w galarecie: z jajkiem oraz z musem chrzanowym.
3. Galaretka drobiowa i wieprzowa.
4. Do wyboru trzy opcje: tortilla, śledź po polsku (ze sporą ilością cebulki, leśnymi grzybami i suszonymi śliwkami, skąpane w aromatycznym pomidorowym sosie), śledź w śmietanie, śledź w oleju, śledź rolmops, ryba w zalewie octowej, ryba po grecku, pieczarki panierowane w zalewie, kulki rybne na kwaśno, kurczak w cieście w zalewie z pieczarkami i ogórkiem.
5. Do wyboru dwie opcje: sałatka gyros (kurczak, kapusta pekińska, kukurydza, cebula czerwona, ogórki kiszone, majonez, ketchup, szczypiorek), sałatka warstwowa (kurczak gyros, brokuł, ser feta, sos czosnkowy, na wierzchu prażony słonecznik), sałatka z tatarska (jajka, ogórki konserwowe, pieczarki marynowane, cebula czerwona, groszek konserwowy, sok z cytryny, musztarda, śmietana, chrzan tarty, sól, pieprz), sałatka z pora (pora, jajka, ser żółty wędzony, kukurydza konserwowa, szynka, majonez), sałatka grecka (sałata lodowa, pomidor, ogórek, cebula czerwona, oliwki, ser feta), sałatka meksykańska (kurczak, ryż, groszek konserwowy, fasola konserwowa, kukurydza konserwowa, ogórek konserwowy, świeża papryka, majonez, czosnek), sałatka jarzynowa (marchewka, pietruszka, seler, ziemniaki, jajko, groszek konserwowy, majonez), sałatka z selera (ogórek konserwowy, pieczarki konserwowe, papryka konserwowa, seler konserwowy, jajka, pietruszka zielona, kukurydza konserwowa, majonez), sałatka pieczarkowa (pieczarki gotowane, jajka, ogórek kiszony, pietruszka zielona, majonez), sałatka śledziowa (śledź, jabłko, cebula, ogórek kiszony, olej), w sezonie sałatka brokułowa z kalafiorem (brokuł, kalafior, ser żółty, jajko, majonez, czosnek).
6. Pieczywo różnego rodzaju.
I GORĄCY POSIŁEK DO WYBORU:
a. Roladki drobiowe z brokułami z sosem paprykowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
Zawijaniec drobiowy z fasolką szparagową z boczkiem, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
b. Kurczak w sosie Piccata z kaparami, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
c. Rolada drobiowa nadziewana serem Grana Padano i szynką, puree ziemniaczane, surówka Colesław.
d. Dwojaki dworskie (dwa zrazy z mięsa mielonego połączone ze sobą, jeden nadziany pieczarkami i cebulką, drugi suszonymi śliwkami) w sosie, kluski śląskie lub ciemne, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza, surówka.
e.
Roladki w sosie grzybowym
(schab nadziewany boczkiem, ogórkiem i cebulką), ziemniaki
z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub
kluski ciemne, surówka.
f. Wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebulki, ziemniaki opiekane w ziołach, sałatka z kapusty czerwonej.
g. Sakiewka z kurczaka z kaszą jaglaną i serem pleśniowym, z pomidorem na wierzchu, surówka z kapusty pekińskiej.
h. Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo - śmietanowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
i. Filet z kurczaka w sosie z zielonego pieprzu, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
j. Filet z kurczaka w sosie szpinakowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
k. Filet z kurczaka z ananasem i żurawiną, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
l. Udko z kurczaka faszerowane (pieczarkami, cebulką, pietruszką zieloną), ryż lub kuleczki ziemniaczane lub frytki lub ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza, surówka.
ł. Filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, ryż.
m. Filet z kurczaka w sosie śmietanowo - brokułowym z makaronem.
n. Pieczona pierś z kaczki, sos myśliwski, kluski ciemne, buraczki czerwone.
o. Pulpety z sosem pieczarkowym z kulkami mozzarelli, ziemniaki z wody, surówka.
p. Schab z sosem śliwkowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
r. Karczek, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
s. Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
t. Filet z dorsza w sosie śmietanowo - porowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach, surówka.
u. Stek z pieczarkami i
cebulką, frytki lub kuleczki ziemniaczane lub ziemniaki z wody lub ziemniaki
opiekane w ziołach, surówka.
v. Szaszłyk, ryż, surówka.
w. Lasagne mięsno-warzywna.
x. Rolada ze schabu nadziewana serem feta i boczkiem wędzonym,
kluski śląskie lub
ciemne, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub
kasza, surówka.
II GORĄCY POSIŁEK:
a) Płonąca szynka lub
karczek pieczony, kapusta zasmażana lub kapusta z grochem, ziemniaki opiekane w ziołach.
Porcje krojone na środku sali.
b) Kaczka
nadziewana, kluski ciemne, surówka.
Porcje krojone na środku sali.
Można wybrać również posiłek z pośród propozycji potraw na pierwszą kolację.
III GORĄCY POSIŁEK DO WYBORU:
a. Żurek z jajkiem i kiełbasą.
b.
Zupa forszmak z kurczakiem
(z pieczarkami, papryką,
kukurydzą oraz kiszonymi ogórkami).
c. Gulasz po węgiersku (wieprzowina, papryka).
d. Strogonow (wołowina, ogórek, pieczarki, papryka).
e. Bogracz z kluseczkami (wieprzowina, marchew, pietruszka, seler).
f. Leczo po węgiersku.
g. Bigos staropolski.
h. Gołąbki w sosie pieczarkowym lub pomidorowym.
i. Flaczki z kurczaka.
j. Grochówka wojskowa.
k. Barszcz czerwony z krokietem.
l. Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego.
m. Barszcz czerwony z pierogami panierowanymi.
n. Prażone (inaczej pieczone, pieczonki lub po cabańsku).
CIASTO WESELNE I CIASTKA DROBNE RÓŻNEGO RODZAJU.
OWOCE RÓŻNEGO RODZAJU.
ZIMNE NAPOJE BEZ OGRANICZEŃ:
a. Pepsi, Pepsi Max, 7Up, Mirinda Orange w butelkach (pojemność 0,85l).
b. Soki w dzbankach.
c. Woda mineralna niegazowana z cytryną i pomarańczą w dzbankach.
d. Woda mineralna gazowana w butelkach (pojemność 0,5l).
GORĄCE NAPOJE BEZ OGRANICZEŃ:
a. Kawa.
b. Herbata.
Poprawiny
OBIAD:
a. Zupa do wyboru: kwaśnica na żeberku, rosół z makaronem, krem z pieczarek z grzankami, pomidorowa z makaronem lub ryżem, ogórkowa z ryżem, cebulowa z grzankami, czosnkowa z grzankami.
b. Filet z kurczaka faszerowany szynką i serem żółtym lub filet z kurczaka po cygańsku faszerowany pieczarkami, papryką, cebulą, serem żółtym, kuleczki ziemniaczane lub frytki lub ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, zestaw surówek.
a. Kompot owocowy.
Dla dzieci można zamówić specjalne zestawy do wyboru:
a. Nuggetsy z kurczaka, frytki, zestaw surówek.
b. Pulpeciki z sosem, ziemniaki, zestaw surówek.
DESER DO WYBORU:
a. Lody ze świeżymi owocami z galaretką i bitą śmietaną.
b. Tiramisu w pucharku.
c. Tort.
d. Szarlotka na gorąco z lodami i bitą śmietaną.
e. Sernik na gorąco z lodami i bitą śmietaną.
f. Jabłko pieczone w cieście francuskim z sosem waniliowym i owocowym.
g.
Deser bezowy z kremem
adwokatowym i migdałami.
h. Panna Cotta.
ZIMNA PŁYTA DO WYBORU PRZYGOTOWYWANA BEZPOŚREDNIO PRZED POPRAWINAMI,
ZACHĘCAMY ABY BYŁA INNA
NIŻ DNIA PIERWSZEGO
a. Roladki drobiowe z brokułami z sosem paprykowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
Zawijaniec drobiowy za szparagami o boczkiem, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
b. Kurczak w sosie Piccata z kaparami, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
d.
Roladki w sosie grzybowym
(schab nadziewany boczkiem, ogórkiem i cebulką), ziemniaki
z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub
kluski ciemne, surówka.
e. Wołowina pieczona z dodatkiem suszonych pomidorów i cebulki, ziemniaki opiekane w ziołach, sałatka z kapusty czerwonej.
f. Filet z kurczaka w sosie pieczarkowo - śmietanowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
g. Filet z kurczaka w sosie z zielonego pieprzu, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
h. Filet z kurczaka w sosie szpinakowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
i. Filet z kurczaka z ananasem i żurawiną, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
j. Filet z kurczaka w sosie słodko-kwaśnym, ryż.
k.
Filet z kurczaka w sosie śmietanowo - brokułowym z makaronem.
l. Pulpety z sosem pieczarkowym z kulkami mozzarelli, ziemniaki z wody, surówka.
ł. Schab z sosem śliwkowym, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
m. Karczek, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub kasza lub kluski śląskie lub kluski ciemne, surówka.
n. Stek z pieczarkami i cebulką, frytki lub kuleczki ziemniaczane lub ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach, surówka.
o. Szaszłyk, ryż, surówka.
p. Lasagne mięsno-warzywna.
r. Rolada ze schabu nadziewana serem feta i boczkiem wędzonym,
kluski śląskie lub
ciemne, ziemniaki z wody lub ziemniaki opiekane w ziołach lub
kasza, surówka.
II GORĄCY POSIŁEK DO WYBORU:
a. Żurek z jajkiem i kiełbasą.
b.
Zupa forszmak z kurczakiem
(z pieczarkami, papryką,
kukurydzą oraz kiszonymi ogórkami).
c. Gulasz po węgiersku (wieprzowina, papryka).
d. Strogonow (wołowina, ogórek, pieczarki, papryka).
e. Bogracz z kluseczkami (wieprzowina, marchew, pietruszka, seler).
f. Leczo po węgiersku.
g. Bigos staropolski.
h. Gołąbki w sosie pieczarkowym lub pomidorowym.
i. Flaczki z kurczaka.
j. Grochówka wojskowa.
k. Barszcz czerwony z krokietem.
l. Barszcz czerwony z pasztecikami z ciasta francuskiego.
m. Barszcz czerwony z pierogami panierowanymi.
n. Prażone (inaczej pieczone, pieczonki lub po cabańsku).
CIASTO WESELNE I CIASTKA DROBNE RÓŻNEGO RODZAJU PIECZONE BEZPOŚREDNIO PRZED POPRAWINAMI
OWOCE RÓŻNEGO RODZAJU.
ZIMNE NAPOJE BEZ OGRANICZEŃ:
a. Pepsi, Pepsi Max, 7Up, Mirinda Orange w butelkach (pojemność 0,85 l).
b. Soki w dzbankach.
c. Woda mineralna niegazowana z cytryną i pomarańczą w dzbankach.
d. Woda mineralna gazowana w butelkach (pojemność 0,5 l).
GORĄCE NAPOJE BEZ OGRANICZEŃ:
a. Kawa.
b. Herbata.